donderdag 19 januari 2017

Pompoensoep met een vleugje anijs en rode peper van Guus


Zo halverwege december, tijdens het zogenaamde 'Moonlightshoppen', serveerde Guus in 2014 voor het eerst  zijn in familie- en vriendenkring al beroemde romige pompoensoep.
Voorbijgangers schoven gezellig aan. De soep pruttelde zachtjes. Na een dag cadeautjesjacht lonkte een kommetje hete geurigheid verleidelijk. Gesprekken kabbelden over tafel, gelach klonk door de koude winteravond.
De pompoensoep verdween gretig in hongerige magen. Instemmend gemompel, nog eens proeven. Anijs klonk het al snel, er zit iets van anijs in. Guus beaamde en daagde uit nog verder in het smaakpalet te duiken.
Men kwam ver maar dat borrelglaasje Pernod... dat raadde niemand.


 Het kon niet missen dat daarna om het recept gevraagd werd. Natuurlijk gaf Guus zijn geheime recept prijs en onze Facebookvolgers konden al snel met de pompoensoep aan de slag.
Zoals dat gaat op Facebook, als je het niet opslaat als een 'notitie' verdwijnt het naar de onderste regionen. Zo ook bij ons. En zie het dan maar weer te vinden als er in 2017 een vraag komt naar die pompoensoep.
Diepgravend speurwerk loont want hier is nogmaals de pompoensoep van Guus!


Wat heb je nodig:
 
•25 gram roomboter
•biologische flespompoen; netto 800 gram
•1 venkelknol
•1,5 liter groentebouillon (mag van tablet)
•dessertlepel venkelzaad
•theelepel foelie
•theelepel sechuanpeper of chilivlokken of gedroogd rood pepertje
•¼ theelepel five spices
•125 ml crème fraîche
•100 ml kookroom
•borrelglaasje pernod ( of meer :-))

Zo maak je het:

•Was de biologische pompoen goed af en snij hem in vieren.
•Pitten verwijderen en eventueel bewaren voor ander gebruik
•De pompoen in stukken snijden
•De venkelknol wassen en in kleine stukken snijden
•De pompoen en venkel gaar stoven in de roomboter met een scheutje groentebouillon.
•Ondertussen venkelzaad, sechuanpeper en foelie in de vijzel fijn maken en met de five spices toevoegen
•Als de venkel en pompoen gaar zijn met de staafmixer glad draaien en zoveel groentebouillon toevoegen tot je de door jou gewenste dikte hebt.
•Crème fraîche en kookroom toevoegen en nog even met de staafmixer er doorheen..
•Borrelglaasje  Pernod of Ricard toevoegen en op temperatuur brengen Niet meer laten koken!

Tip serveren met goed zuurdesembrood en gezouten roomboter
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: